UH-IaaS er klar til bruk

Tjenesten UH-IaaS, som leveres av UiB og USIT/UiO i samarbeid med UNINETT, er nå i produksjon. IaaS står for "Infrastructure as a Service", og er kort fortalt en nettbasert skytjeneste som leverer infrastruktur. UH-IaaS er en IaaS-løsning for UH-sektoren i Norge.

Bare å sette i gang

Tjenesten har vært i pilot siden i mai i år for UiO og UiB, og nå er UH-IaaS klar til bruk for alle i UH-sektoren. Les gjerne brukerdokumentasjonen.

Hva er IaaS?

IaaS er altså "Infrastructure as a Service", og er en nettbasert skytjeneste som leverer infrastruktur. Infrastruktur i denne sammenhengen betyr at tjenesten leverer tre grunnleggende komponenter: Virtualisering (altså databehandlingskraft), nettverk og lagring. Som alle ekte skytjenester er den basert på selvbetjening.

Hva kan UH-IaaS brukes til?

Tjenesten kan ikke brukes til behandling eller oppbevaring av sensitive data, men ut over det, er det kunden som bestemmer – innenfor lovens rammer. Det som er viktig å huske, er at det i en IaaS er det kunden selv som er ansvarlig for operativsystem og vedlikehold av de virtuelle maskinene, mens leverandøren (vi) har ansvar for infrastrukturen som vi leverer. Mer informasjon om vilkår for bruk av tjenesten.

Alle ved UiO og UiB kan bruke tjenesten, og andre er velkommen men må få en avtale først. Om pågangen er stor vil vi, i den grad vi må prioritere, sette forskning og utdanning først. Her trenger vi hjelp fra dere: Fortell forskerne om denne tjenesten, og hjelp dem i gang. Kontaktinfo er https://uhps.slack.com

 

 

 

Publisert 15. des. 2016 10:05 - Sist endret 16. des. 2016 14:56