USIT leverer løsningen bak museenes samlingsportal

Tidligere denne måneden ble Unimusportalen lansert. Den inneholder bilder og beskrivelser av de aller fleste gjenstandene i de kulturhistoriske samlingene fra universitetsmuseene i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.

Bilde av innholdet på førstesiden av unimusportalen

Gevinsten av flere tiår med digitalisering og databasebygging

De kulturhistoriske universitetsmuseene i Norge har gjennom flere tiår satset stort på å digitalisere sine gjenstandssamlinger, som består av flere millioner objekter. Frukten er av dette storstilte arbeidet er bl.a. Unimusportalen. Portalen inneholder gjenstander, bilder og beskrivelser hentet fra alle universitetsmuseenes arkeologiske, etnografiske og numismatiske samlinger og museenes store fotoarkiv.

Portalen er åpen for alle, og med enkle søk kan du utforske samlingene og finne dine favorittgjenstander. – Dette er det store fortrinnet digitaliseringen gir. Nå har alle tilgang til de store kulturhistoriske samlingene. Her kan alle med interesse for historie søke opp beskrivelser og bilder, og bruken kan gå langt ut over de vanlige faggruppene. Her kan for eksempel smykkedesignere og andre håndverkere finne inspirasjon, og skoleklasser kan bruke portalen i prosjekter innenfor både kunst og religion. Vi kan kanskje til og med tenke oss at for eksempel tilhengere av viktiginspirert metal-musikk, som har en høyst internasjonal tilhengerskare, kan studere treskjæringer i dragestil og andre gjenstander uten å reise til Norge, forteller Jarle Ebeling, som er seksjonssjef for USITs seksjon for datafangst og samlingsforvaltning.

USIT står for det tekniske

– USIT har utviklet løsningen i tett samarbeid med Kulturhistorisk museum ved UiO og dette er et kroneksempel på hva man får til når USITs store bredde av IT-teknologi og -kunnskap jobber sammen mot ett mål, fortsetter seksjonsleder Ebeling. – Selv om Seksjon for datafangst og samlingsforvaltning har hatt hovedansvaret for utvikling av løsningen, ville den aldri sett dagens lys uten støtte og hjelp fra database- og serverdrift, UU- og UX-eksperter og utviklere med domenekunnskap om museenes samlinger – og museene så klart!

Se selv!

Ta en titt på Unimusportalen

Oversikt over samlingene som er tilgjengelig i portalen

Les Kulturhistorisk museums nyhetssak om Unimusportalen