Hva er UH:IntArk (eller Datadelingsplattformen)
Her finner du informasjon om hva universitets- og høgskolesektoren sin integrasjonsarkitektur - UH:IntArk - er for noe.
Hva er UH:IntArk?
UH:IntArk er et sett med prinsipper, styringsregler og anbefalinger for hvordan data skal gjøres tilgjengelig, hvordan integrasjoner skal fungere, og hvordan informasjon skal forvaltes. UH:IntArk gjelder både internt hos institusjoner, mellom institusjoner, og mot eksterne utenfor sektoren.
Fellestjenesten for Datadeling inneholder UH:IntArk, inkludert support, rådgivning og teknisk datadelingsplattform.
TBD: Må bli einige i prosjektet om begrepsbruken.
Hvorfor UH:IntArk?
Digitaliseringen krever mer datadeling og flere integrasjoner. En felles integrasjonsarkitektur i universitets- og høgskolesektoren gjør det enklere å dele data, både internt hos en institusjon, mellom institusjoner og med resten av verden.
UH:IntArk fokuserer på det som gir mest verdi for UH-sektoren som helhet. Løsninger skal kunne samhandle, uavhengig av leverandør og lokasjon. Prinsippene bidrar til at sektoren henger med i utviklingen og kan tilby tidsriktige løsninger av høy kvalitet.
Hvordan henger UH:IntArk sammen?
TODO: Et nytt forsøk på å forklare IntArk:
- Målbildet:
- Referansearkitektur for deling av data i høyere utdanning og forsking. (Ein referansearkitektur er "en veiledning til utforming av arkitekturer og løsninger, utfra erfaring eller som målbilde" - ref DigDir). Denne setter krav til kva IntArk må støtte.
- Realiseringa, implementasjonen eller operasjonaliseringa:
- "Rammeverket" (det vi ikkje skal starte med) (TODO: Er det dette som er IntArk?)
- Styringsregler - Overordna føringar du må følge for å følge IntArk. Desse er prøvd utbrodert lenger ned.
- Anbefalingar, gode praksiser og retningslinjer - Anbefalingar og anna du anbefalast å følge, for å få meir verdi ut av IntArk. Du må ikkje følge dette for å vere IntArk-kompatibel.
-
Retningslinjer gir uttrykk for hva vi anser som god praksis på nåværende tidspunkt. Faglige retningslinjer er i prinsippet anbefalinger og råd, og skal bygge på god, oppdatert faglig kunnskap. Retningslinjene er ment som et hjelpemiddel ved de avveininger tjenesteytere må gjøre for å oppnå forsvarlighet og god kvalitet i tjenesten.
Retningslinjer er ikke bindende, men kan langt på vei være styrende for de valg som skal tas. Om du velger løsninger som i vesentlig grad avviker fra retningslinjene, bør du dokumentere dette og være forberedt på å begrunne ditt valg, og gi tilbakemelding til oss så vi får mulighet til å justere våre retningslinjer. (fritt omskreve etter Helsebiblioteket si beskriving)
-
- Teknisk datadelingsplattform - verktøy som hjelper deg å følge IntArk.
- "Rammeverket" (det vi ikkje skal starte med) (TODO: Er det dette som er IntArk?)
UH:IntArk inneholder sentraliserte føringer som vi alle i sektoren må bli enige om og følge, men det legges likevel opp til lokale tilpasninger.
Mer informasjon
- Se begrepene brukt i UH:IntArk.
- Om UH:IntArk gir mer bakgrunnsdetaljer om integrasjonsarkitekturen, inkludert føringer for rammeverket.
- Referansearkitekturen for Datadeling, som rammeverket bygger på.
- Bakgrunnen for UH:IntArk gir historikken til integrasjonsarkitekturen.
- Styringsmodellen til UH:IntArk beskriver modellen som ligger bak oppsettet av UH:IntArk.