Aktuelt om USIT

Her ligger aktuell informasjon om ting som skjer på USIT, og om hva andre skriver om USIT i media.

Det siste halvåret har sikkerheitsrådgivar ved USIT, Ståle Askerød Johansen, reist UiO rundt for å fortelje om korleis studentar og tilsette skal behandle elektronisk informasjon. Med seg på turen hadde han splitter nye nettsider.

Oppmerksomheten rundt IT- og informasjonssikkerhet øker, og 7. mai får universitetsstyret seg forelagt en sak der UiOs IT-sikkerhetseksperter og IT-jurister orienterer om informasjonssikkerhet og personvern ved universitetet i Oslo.

USIT satser på kompetanse og informasjon om UU – Universell utforming. For de ansatte i Webseksjonen var uka 8. til 12. april UUUKA, en hel uke med foredrag, Workshops og planlegginssesjoner om uniformell utforming av de digitale omgivelsene på UiO.

I byrjinga av mars vart nettstaden globus.uio.no/edu lansert – ein utdanningsnettstad under forskingsprosjektet GLOBUS.

Tjenester for sensitive data (TSD) har blitt større enn noen kunne forutse da utviklingen startet.

Forrige mandag sendte statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, brev til universitetene og høgskolene i landet, der styrene ble bedt om å skjerpe informasjonssikkerheten.

Logo: G Suite for Education

G Suite for Education er Google sitt svar på Office365 og er nå tilgjengelig for UiOs brukere, med databehandleravtale og UiO-pålogging.

USIT-arar i USA kom tilbake med lærdom om kvantecomputing, nye algoritmar og maskinlæring i sekken.

JavaZone er den den største europeiske community-drevne konferansen for moderne utviklere. Og to USITere fikk spre sitt budskap fra talerstolen.

Har du lurt på kva TSD – Tenester for Sensitive Data – er? No treng du berre bruke to minuttar for å forstå deg på ein av USIT sine store forskningstenestar.

USIT, Universitetets senter for informasjonsteknologi, er UiOs sentrale IT-avdeling, og leverer IT-tenester til UiO. Kva er det vi tilbyr?

Denne våren og hausten byggjer Høgskolen i Østfold og Høgskolen i Molde nye nettsider med UiO si publiseringsløysing, Vortex.

Titan, UiOs nettavis om vitenskap og teknologi, har skrevet en artikkel om apputviklingen på USIT. Artikkelen er også gjengitt i nettavisen Digi.no.

Foto. Finalistane til Datatilsynet sin konkurranse om innebygd personvern på rekke. Foto: Datatilsynet

5. mars vart pris for beste innebygde personvern delt ut av Datatilsynet. Blant dei tre finalistane var Nettskjema.

EU har vedteke eit nytt og omfattande personvernregelverk – General Data Protection Regulation (GDPR) – som også vil gjelde i Noreg frå 25. mai i år.

Lars Holden, administrerande direktør i Norsk Regnesentral (NR) gir diplom og blomar til prisvinnarane Martine Birketvedt Eklund og Seline Tomt. Foto: Adrian Jørgensen

19. oktober fekk interaksjonsdesignar ved USIT, Martine Birketvedt Eklund, pris for beste masteroppgave innan matematikk og IKT ved UiO.

Logo til Dragen.

Dragen har landa i TSD. Med ny maskinvare på USIT kan analyse av eit sekvensert genom bli utført på 22 minutt. For få år sidan tok dette to til tre månadar, og i 2014 tok det to til tre dagar.

Bruk av apper og nettbrettløsninger i forskningssammenheng har økt kraftig det siste året. 31.august 2017 arrangerer USIT en åpen forelesning om hvordan vi i dag utvikler og bruker mobilapper i forskningen.

USIT starter høstsemesteret med justert organisasjon. Med helt nye Underavdeling for IT i forskning, har USIT nå fire underavdelinger.

Sommeren 2017 til våren 2018 skal det installeres nytt kjølesystem (kjølebafler) i Kristen Nygaards hus. Dette er omfattende arbeid og betyr at de ansatte må flytte ut i tiden arbeidet pågår.

UiO har:

• Et sentralt driftsopplegg som sørger for at alle datamaskiner har de nyeste sikkerhetsoppdateringene.
  • Gode brannmurer og andre tekniske sikringer.
  • Brukere som ikke gir bort passordet sitt og ikke åpner ukjente vedlegg.

Summen av dette er god IT-sikkerhet.

Med bruk av nettbrett for datainnsamling får institutt for Spesialpedagogikk (ISP) helt nye data til forskningen.

Forrige uke var en flott uke for USITs seksjon for IT-støtte til forskning. Én av de ansatte kapret forsiden på nettstedet HPCwire, og en annen fikk en artikkel antatt til en stor og prestisjetung konferanse.

Rett over nyttår vart Rikke Julie Foss-Pedersen, interaksjonsdesignar ved USIT, publisert i det internasjonale tidsskriftet "Universal Access in the Information Society".